Objaviti do 11.januara 2006.

HOSPITALITY CLUB POZDRAVLJA DOBRODOSLICOM STOHILJADITOG CLANA

Drezden,Njemacka -- Hospitality Club je organizacija on line kojoj je cilj da poveze putnike sa osobama iz zeljenog odredista koje mogu ponuditi besplatno svoje gostoprimstvo. Desetog januara, pet godina nakon svog osnivanja od strane njemackog studenta Veit Kuehne,Club se sprema da slavi svojih 100 000 clanova sirom vise od 200 zemalja. Njegova Internet adresa je : www.hospitalityclub.org

Klub gostoprimstva (Hospitality Club) je bio prva online organizacija koja je ponudila siroku skalu mogucnosti putnicima zeljnih da pronadju i domacine otvorene za kulturnu razmjenu. Oni koji ugoscuju mogu besplatno ponuditi krov nad glavom posjetiocima, jednostavno im pokazati svoj grad ili podijeliti obrok s njima. Kad se jednom vrate kuci, mozda ce oni tada biti oni koji ce otvoriti vrata svog doma drugim putnicima.

Cijeli sustav je potpuno besplatan. Siguran i efikasan, ovaj website djeluje na vise od trideset jezika i operiranje webstranica i njhovih baza podataka, bilteni i stranice za razgovor leze na hiljadama dobrovoljaca sirom svijeta

KAKO DJELUJE

Svi mogu biti clanovi kluba pod uslovom da daju svoje pravo ime i e-mail adresu, a ti podaci mogu biti nedostupni ostalim clanovima. Zatim ce trebati da ispune upitnik o sebi, svojim interesima, ukusima i prioritetima. Posjetioci ce tako moci odabrati s kim stupiti u kontakt u gradu u kome mozda ima stotine mogucih gostoprimalaca. Buduci gost salje svoju prvu poruku preko web-stranice Hospitality Cluba ,sto je jedna od mjera sigurnosti da bi se izbjegle nepozeljne spam poruke na elektronskoj posti clanova. Posiljaoci treba da daju svoje cijelo ime i broj pasosa. Takodje treba da daju podatke o svom putu.

Kad jednom primi poruku, onaj od koga se trazi gostoprimstvo pogledace podatke svog moguceg gosta i procitace opaske i utiske o njemu napisane od strane onih koji su ga upoznali u prethodnim susretima. Nakon sto je vidio sve te podatke on ce odluciti da li da primi osobu koja mu je zatrazila smjestaj.

CILJEVI

Hospitality Club je projekat non profit i bez ikakvih comercijalnih motiva. Osnovan je s ubjedjenjem da omogucujuci da se osobe susrecu i ohrabrujuci medjunarodno druzenje i prijateljstvo, moze doprinijeti jacanju razumijevanja medju raznim kulturama, a time i jacanju mira.

«Jednom ce svi imati priliku da posjete bilo koju zemlju znajuci da ih tamo neko ceka rasirenih ruku»-tvrdi Kuehle.»Ljudi ce putovati na jedan drugi nacin, sastajace se i izgradice spoznaju i razumijevanje drugih kultura putem licnog kontakta.»

«Bice mnogo clanova i u mjestima kao sto su Izrael i Palestina, Sjeverna Irska, Balkanske zemlje, Cecnija, Ruanda ili Istocni Timor koji ce ponuditi svoje gostoprimstvo jedni drugima, i tako ce Hospitality Club malim koracima pomoci da mir postane trajna vizija nase predivne planete»dodao je jos.

HISTORIJA

Klub gostoprimstva (HC) je naslijedio Hospex, pokusaj iz 1991.godine da se, sluzeci se internetom, pojaca dinamizam stvoren od Servasa nakon II svjetskog rata. Club je uspio da ostvari razmjenu gostoprimstva na jednostavan i besplatan nacin, I cineci to tako da je postalo pristupacno svakom putniku, uvodeci stroge mjere osiguranja u rasponu od spam zastite peko kontrole pasosa i slozenih sistema povratne sprege, odnosno feedbacka.

Trebalo je da prodje mnogo vremena-od kraja 2000. pa do pocetka 2004.-dok network nije dostigao 10 000 clanova, ali od tada rast je bio veoma vidljiv. Nakon manje od dvije godine Club je prevazisao broj od 100 000 clanova. Kuehne sad ide za tim da se sto prije dostigne nista manje od milijon clanova. . Uz sadasnji rast, taj san, nekad smatran nedostiznim, ispunice se za nepune dvije godine.

ZA DETALJNIJE INFORMACIJE, ukljucujuci fotografije i brojne lokalne kontakte, molimo vas da posjetite web stranicu Cluba.

Medjunarodni kontakt: Veit Kuehne (engleski, njemacki, spanski i francuski) : +49(0)1737749365 / veit@hospitalityclub.org

###