VOOR PUBLICATIE OP 11 JANUARI 2006

De Hospitality Club verwelkomt 100 000ste lid

Dresden, Duitsland -- De Hospitality Club is een online organisatie die zich erop toelegt reizigers in contact te brengen met lokale mensen die hen gratis onderdak aanbieden. Op 11 januari 2006, vijf jaar na haar oprichting door de Duitse student Veit Kuehne, zal ze haar 100 000ste lid van over 200 landen, verwelkomen. De website van de Club is te vinden op www.HospitalityClub.org.

De Hospitality Club was de eerste online organisatie die op zulk een grote schaal de mogelijkheid bood aan reizgers om lokale mensen die openstaan voor culturele uitwisseling te lokaliseren en te ontmoeten. Gastheren en gastvrouwen kunnen onderdak aanbieden, maar evengoed hun bezoekers een rondleiding door de stad geven of een maaltijd met hun delen. Terug thuis kan men opteren om op zijn beurt zijn deur open te stellen voor andere reizigers.

Het hele systeem is volledig kosteloos. De veilige en efficiŽnte werking van de in meer dan 30 talen opgestelde website met haar database, prikbord en chatroom, wordt volledig gedragen door het werk van honderden vrijwilligers over de hele wereld.

Hoe werkt het

Iedereen kan lid worden indien hij zijn echte naam en e-mailadres opgeeft; deze gegevens kunnen wel verborgen worden voor andere leden. Nieuwe leden worden uitgenodigd om hun profiel aan te vullen met gegevens over henzelf en hun interesses en voorkeuren. Bezoekers zullen aan de hand van die profielen bepalen wie ze aanschrijven in een bepaalde stad die misschien honderden mogelijke gastheren en gastvrouwen telt.

De toekomstige gast stuurt zijn eerste bericht via de website, een maatregel die genomen wordt om te vermijden dat leden spam ontvangen in hun e-mail account. Hij moet zijn volledige naam en paspoortnummer opgeven en dient informatie over zijn reis bij te voegen.

Bij het ontvangen van dit bericht, zal de toekomstige gastheer eerst het profiel van de bezoeker bekijken en de feedback lezen die er achtergelaten werd door andere leden die de persoon in het verleden ontmoet hebben. Aan de hand van deze informatie kan de gastheer beslissen of hij het lid kan en wil onthalen.

Doelstellingen

De Hospitality Club is een project zonder winstoogmerk of commerciŽle doeleinden. Haar oprichting steunt op het geloof dat het bij elkaar brengen van mensen en het bevorderen van internationale vriendschappen, intercultureel begrip in de hand werkt en bijdraagt tot de vrede.

ĎOp een dag zal iedereen de mogelijkheid hebben om eender welk land te bezoeken in de wetenschap dat er iemand klaarstaat om hen met open armen te ontvangen,' zegt Kuehne. 'Mensen zullen op een andere manier reizen, elkaar ontmoeten en een interculturele verstandhouding opbouwen via persoonlijk contact.

Er zullen vele leden zijn in plaatsen zoals IsraŽl en Palestina, Noord-Ierland, de Balkanlanden, TsjetsjeniŽ, Ruanda of Timor die gastvrijheid met elkaar zullen uitwisselen, en zo zal de Hospitality Club haar steentje bijdragen tot de versterking van vrede als een duurzame visie voor onze wonderbaarlijke planeet,' voegt hij eraan toe.

Geschiedenis

De Hospitality Club volgde Hospex op, een poging uit 1991 om door middel van het internet dynamiek toe te voegen aan het concept dat door Servas gecreŽerd werd na Wereldoorlog II. De Club slaagde erin om de uitwisseling van gastvrijheid eenvoudig en gratis te maken en om het toegankelijk te maken voor de doorsnee reiziger door strenge veiligheidsmaatregelen te nemen gaande van spambeveiliging tot paspoortcontrole en het gesofisticeerde feedbacksysteem.

Het duurde van eind 2000 tot begin 2004 voor het netwerk 10 000 leden telde, maar sindsdien is de groei exponentieel toegenomen. Nog geen twee jaar later had de Club de kaap van 100 000 leden al genomen. Kuehne mikt nu op niet minder dan 1 miljoen leden binnenkort. Aan het huidige groeitempo zou deze ongelooflijke droom in minder dan twee jaar werkelijkheid worden.

VOOR MEER INFORMATIE, met inbegrip van fotoís en talrijke lokale contactpersonen, gelieve volgende website te bezoeken: http://100k.HospitalityClub.org.

Internationale contactpersoon: Veit Kuehne (Engels, Duits, Spaans en Frans): +49 (0)173 7749 365 / veit@hospitalityclub.org

Lokale contacpersoon: Frank van den Block: +32 496 20 80 96 / frankvandenblock@yahoo.co.uk

###