ЗА ОБЈАВУ 11. ЈАНУАРА 2006. године

Друштво гостољубивих дочекује 100.000ог члана

Дрезден, Немачка – Друштво гостољубивих је организација на мрежи посвећено да путницима пружи контакт са домаћинима који ће их бесплатно угостити. Десетог 11. јануара 2006. године, пет година након његовог стварања од стране немачког студента Вита Куена, дочекаће свог 100.000ог члана у преко 200 земаља. Сајт Друштва се налази на адреси: www.HospitalityClub.org.

Друштво гостољубивих је било прво удружење на мрежи које путницима пружа могућност да нађу и контактирају домаћине отворене за размену култура. Домаћини могу да понуде кров над главом бесплатно, или напросто да их проведу кроз своје насеље или поделе оброк с њима. Кући, они би могли за узврат отворити своја врата другим путницима.

Читав систем је у потпуности бесплатан. Поуздани и ефикасни поступци 30 и више језичног сајта и својим складиштем података, билтеном, и причаоницом зависе о раду стотина добровољаца из целог света.

Начин на који мрежа ради

Може се придружити било ко пружајући истинито име и презиме и поштанску адресу, премда постоји могућност да ови подаци буду скривени од осталих чланова. Нови чланови ће бити позвани да подацима о себи и својим жељеним особинама испуне сопствени особни образац. Посетиоци ће користити те особне обрасце бирајући с ким ће ступити у везу у насељу које би могло бројати стотине могућих домаћина.

Будући гост шаље своју прву поруку користећи сајт, мера коришћена да избегне да чланови приме нежељену пошту у њихово електронско поштанско сандуче. Они морају пружити своје пуно име и презиме и број пасоша и требали би обезбедити обавештења о свом путовању.

Након пријема ове поруке, могући домаћин ће погледати особни образац госта и прочитати повратне коментаре гостољубивости чланова који су се упознали с њима у прошлости. Са свим тим подацима домаћин ће одлучити да ли има могућности и да ли жели да угости члана.

Циљеви

Друштво гостољубивих је неприходни, нетрговински нацрт. Утемељен ја на веровању да ће зближавање људи и подстрекивање међународних пријатељстава увећати међукултурално разумевање и ојачати мир.

„Једног дана, свако ће имати прилику да посети било коју земљу знајући да ће их неко чека да их срдачно прими”, рекао је Вит. „Људи ће путовати на другачији начин, упознавајући једни друге и градећи међукултурално разумевање личним сусретима.”

„Биће много чланова у местима као што су Израел и Палестина, Северна Ирска, Балкан, Чеченија, Руанда, или Тимор који ће разменити гостољубивост с другима, и малим корацима Друштво гостољубивих ће припомоћи градњу мира непрекидну проницљивост за нашу планету,” додао је он.

Историја

Према Хоспексу, складишту података за међународном размену гостољубивости, Друштву гостољубивих је успео покушај 1991. године да користећи Интернет придода динамици начела које су начинили Серваси после Другог Свјетског рата. Друштво је успело у изради једноставне и бесплатне размене гостољубивости, и чинећи га доступним просечном путнику претстављајући снажне безбедносне особине које се протежу од одбране од нежељене поште до надзора пасоша и сложеног система повратних коментара гостољубивости.

Требало је од касне 2000. године до почетка 2004. године, да мрежа израсте до 10.000 чланова, али од тада пораст нагло расте. После тога, за мање од две године, Друштво је већ стигло до прекретнице од 100.000 чланова. Вит данас тежи ништа мање него милиону чланова у скорије време. Садашњим темпом, овај некада невероватан сан би се могао остварити за мање од две године.

ЗА ВИШЕ ОБАВЕШТЕЊА, укључујући слике и бројне контакте домаћина, изволите погледати: http://100k.HospitalityClub.org.

Контакт:

Вит Куене (на енглеском, немачком, шпанском, и француском језику): +49 (0)173 7749 365 / veit@hospitalityclub.org

Зарко Крнета: +381 64 264 2985 / zarkok@gmail.com

Превео члан ДГ Бјели

###