ZA IZDAJO 11. JANUARJA 2006

Klub gostoljubnosti pozdravlja 100.000-ega člana

Dresden, Nemčija – Klub gostoljubnosti je spletna organizacija, namenjena povezovanju popotnikov in lokalnih prebivalcev, ki so pripravljeni popotnike brezplačno gostiti. Omenjeni klub bo 11. januarja 2006, pet let po tem, ko ga je ustanovil nemški študent Veit Kuehne, pozdravil 100.000-ega člana. Člani prihajajo iz več kot 200-ih držav sveta. Spletna stran kluba je www.HospitalityClub.org.

Klub gostoljubnosti je bila prva spletna organizacija, ki je v velikem obsegu popotnikom ponujala možnosti za stik z lokalnimi ljudmi, ki so odprti za kulturne izmenjave. Gostitelji obiskovalcem ponujajo brezplačno streho nad glavo ali pa samo neka skupnih uric, namenjenim ogledu okolice ali skupnemu kosilu. Ko se popotniki vrnejo domov, imajo prav tako možnost postati gostitelj.

Vsa zadeva je popolnoma brezplačna. Varno in učinkovito delovanje spletne strani v več kot 30-ih jezikih ter njene baze, uprave in klepetalnice temelji na delu več sto prostovoljcev z vsega sveta.

Kako deluje

Pridruži se lahko kdorkoli, v kolikor posreduje svoje pravo ime in naslov; te informacije so lahko za druge člane tudi skrite. Vsak, ki se na novo včlani, izpolni obrazec, v katerem navede nekaj informacij o sebi. V enem mestu je gostiteljev pogosto veliko, zato obiskovalci strani uporabijo te podatke, da se odločijo, na koga se bodo obrnili.

V izogib nezaželeni pošti v elektronskem nabiralniku gostitelja bodoči gost prvo sporočilo pošlje preko same spletne strani. Posreduje svoje polno ime, istovetnost pa potrdi s številko svojega potnega lista. Seveda ne sme manjkati nekaj osnovnih informacij o potovanju.

Po prejetem sporočilu si lahko potencialni gostitelj na spletni strani ogleda profil potencialnega gosta ter mnenja drugih, ki so posameznika že srečali. Na osnovi vseh teh informacij se odloči, ali ga lahko oz. hoče sprejeti v svoj dom.

Namen

Klub gostoljubnosti je neprofiten in nekomercialen projekt. Zasnovan je bil na podlagi prepričanja, da bo združevanje ljudi in "vzgajanje" mednarodnih prijateljstev povečalo medkulturno razumevanje in okrepilo mir.

"Nekega dne bodo vsi imeli možnosti obiskati katerokoli državo, vedoč, da jih bo tam nekdo pričakal odprtih rok," pravi Kuehne. "Ljudje bodo potovali na različne načine, se srečevali in gradili medkulturno razumevanje preko osebnega stika."

"Veliko članov bo v državah, kot so Izrael in Palestina, Severna Irska, balkanske države, Čečenija, Ruanda, Timor, in vsi bodo izmenjevali gostoljubnost med seboj. Klub gostoljubnosti bo v malih korakih pomagal k temu, da bo sklenitev miru trajna vizija na našem prelepem planetu," še dodaja idejni oče projekta.

Zgodovina

Klub gostoljubnosti je uspel v projektu Hospex, poskusu uporabe medmrežja iz leta 1991 dodati dinamiko konceptu, ki je bil ustanovljen po drugi svetovni vojni s strani organizacije Servas. Z vpeljavo varnostnih sredstev, kot so varovanje pred nezaželeno pošto, preverjanje potnih listov ter prefinjen sistem povratnih informacij, je klub uspel narediti izmenjavanje gostoljubnosti preprosto in brezplačno, pa tudi dostopno običajnemu popotniku.

Od leta 2000 do 2004 je mreža narasla na 10.000 članov, od takrat dalje pa je rast eksponentna. Manj kot dve leti kasneje je klub namreč prešel mejnik 100.000 članov. Ustanovitelj za bližnjo prihodnost pričakuje nič manj kot milijon članov. Pri sedanji rasti števila se bodo te, nekoč neverjetne sanje, uresničile v manj kot dveh letih.

ZA VEČ INFORMACIJ, vključujoč fotografije in številne lokalne stike, obiščite http://100k.HospitalityClub.org.

Mednarodni kontakt: Veit Kuehne (angl., nem., špan. in franc. jezik): +49 (0)173 7749 365 / veit@hospitalityclub.org.

###